hétfő, november 22, 2010

Sült túrótorta/Gebackene Topfentorte


Rezept unten auch auf Deutsch

Már régóta tervbe volt egy igazán finom és könnyű túrótorta (hiszen itt szinte minden kávéház "slágere"), ami végre mindenki örömére került az asztalra. Többszöri próbálgatás után, azt hiszem, sikerült egy olyan tortát sütnöm, amin már nem kell változtatni, úgy finom, ahogy van! Igaz, csak a múlt héten sütöttem, mégis mindenki újra enné... Felvágott állapotában sajnos nem tudtam róla fotót készíteni, mert pillanatok alatt eltűntek a felvágott szeletek.
Hozzávalók az omlóstésztához:
20 dkg rétesliszt
12 dkg étkezési keményítő
1 tojás
1 tojássárgája
12 dkg porcukor
1/2 tk só
1/2 tk sütőpor
15 dkg vaj
a töltelék:
80 dkg túró
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaniliáscukor
8 tojás
3 ek étkezési keményítő
csipet só
1 citrom reszelt héja
Az omlós tészta minden hozzávalóját egy keverőtálba teszem és belisztezett kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Én nem pihentetem, azonnal dolgozom vele tovább. Két fólia között 3 mm vastagra nyújtom. Egy tortaforma (28 cm) alját zsiradékkal kikenek és azt sütőpapírral kibélelem. A kinyújtott tésztát belehelyezem úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön belőle, azt teljesen befedje.
A töltelékhez 10 dkg pocukrot, a puha vajjal és a vaníliás cukorral habosra keverem. A tojássárgákat, a túrót és a citromhéjat is hozzáadom. A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény-, majd a maradék porcukrot és keményítőt hozzáadagolva, teljesen kemény habbá verem. Ezt a habot óvatosan a túrómasszához dolgozom és az egészet a tésztával kibélelt formába öntöm.
Előmelegített, sütőben alulról a második sínen 160 ° kb. 70 percig sütöm. 40 perc sütés után a legkeveréses fokozatra kapcsolok és még 30 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon erősen pirulna a teteje, sütöpapírral letakarom. Sütés közben igencsak megemelkedik, de kihülés után veszít a magasságából. A tortát a sütőben hagyom kihűlni (nyitott sütőajtónál) – legalább egy órán keresztül.
Tálaláskor porcukorral megszórom.




Himmlisch leichte Torte mit Mürbteigboden
Zutaten für Mürbteig:
200 g Weizenmehl griffig
120 g Speisestärke
1 Ei
1 Eigelb
½ TL Backpulver
120 g Staubzucker
½ TL Salz
150 g Butter
Fülle:
200 g Staubzucker
200 g Butter
1 Pkg. Vanillezucker
8 Eier
800 g Magertopfen
Schale von 1 Zitrone
Salz
3 EL Speisestärke
Alle Zutaten für den Mürbteig in eine Schüssel geben und mit bemehlten Händen zu einem glatten Teig verkneten. Dieser Mürbteig muss nicht mehr ruhen, er kann gleich weiterverarbeitet werden.
Den Mürbteig zwischen einer bemehlten Klarsichtsfolie 3 mm dünn ausrollen. Eine Springform (28 cm) nur am Boden einfetten, dann mit Backpapier auslegen. Den Teig hineinlegen und am Rand bis zu der Höhe andrücken.
Für die Fülle 100g Staubzucker, Vanillezucker und Butter zu einer zähflüssigen Masse verrühren. Eigelb, Magertopfen und eine Zitronenschale unterrühren. Das Eiweiß mit einer Prise Salz halbsteif schlagen, restlichen Staubzucker und Stärke nach und nach dazugeben und das Eiweiß ganz steif schlagen. Den Eischnee unter die Topfenmasse heben, die sehr flüssige Füllung bis kurz unter den Teigrand in die Form gießen.
Im vorgeheizten Backofen auf der zweiten Einschubleiste von unten bei 160° 70 Minuten backen.
Nach 40 Minuten auf Heissluft umschalten und noch 30 Minuten Backen.
Immer wieder nachsehen, ob die Oberfläche schwarz wird. In diesem Fall einfach mit Alufolie abdecken und weiterbacken.
Den Kuchen in der Form mindestens 1 Stunden abkühlen lassen, dann aus der Form lösen und mit gesiebten Staubzucker bestäuben.

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörűűű.Nagyon tehetséges vagy!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, de igazán az íze volt valami fenséges!

    VálaszTörlés
  3. Meg kellene bírkóznoom ezzel a jól hangzó tortával...

    VálaszTörlés
  4. m - Igazán nem nehéz :-) az omlóstésztát veheted készen is.

    VálaszTörlés
  5. Ez nálam az ájulat kategória! Túrótorta csakis így! Tökéletes! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Raindrop, köszönöm :-) Magam sem tudom, hogy sikerült ilyen szépre...

    VálaszTörlés
  7. Eszméletlenül jól néz ki, imádom az ilyen túrótortát!

    VálaszTörlés